Søk

Førstehjelp

En overdose kan være livstruende – enten det er Tante Olga som tar for mye medisin, en venn som drikker for mye på festen, eller en som har tatt en overdose heroin. Ved mistanke om overdose eller alvorlig forgiftning, ring medisinsk nødtelefon 113, før du igangsetter tiltak på stedet.

TANTE OLGA BLIR DÅRLIG

Tante Olga er 83 år og bor alene. Hun har begynt å bli litt glemsk, og en niese besøker henne et par ganger i uka. Tante bruker medisiner for hjertesvikt, samt beroligende og innsovningstabletter. En ettermiddag niesen kommer innom, finner hun tante liggende til sengs. Hun virker helt utafor og må ristes kraftig før hun våkner. Tante Olga snøvler og roter når hun snakker. Hun har ikke orket å stå opp fordi hun har følt seg så svimmel, trøtt og slapp. Hun virker litt tungpustet. Hun er blek og huden kjennes kjølig.

Hva kan det være? Søvnmangel? En gryende influensa? For mye beroligende?

Forverring av hjerteproblemet? Hjerneslag?

Dette bør du gjøre:

Kontakt medisinsk nødtelefon (113) med én gang. Tante Olga viser tydelige tegn på at blodsirkulasjonen ikke er som den skal (blek og kjølig i huden liggende i en varm seng). Med bakgrunn i at hun er hjertesyk, er dette bekymringsfullt. At hun er tungpustet kan også skyldes hjertet. Den egent- lige årsaken kan vi ikke vite med sikkerhet; det kan være forverring av hjerteproblemet eller feildosering av hjertemedisinene. Når sirkulasjonen er påvirket, er situasjonen ustabil med risiko for at det blir verre – og det kan skje raskt.

Her finner du fler situasjoner samt hva du skal gjøre siom førstehjelp: http://www.norskluftambulanse.no/wp-content/uploads/2012/03/rusogforgiftning.pdf