Søk

Du er her:

Førstehjelp ved trafikkskade

Årlig skjer over 6.000 trafikkulykker med personskade i Norge. Din innsats kan bli nødvendig. Vet du hva du må gjøre hvis du er først til skadestedet?

Sikre – varsle – hjelpe: Årlig skjer over 6000 trafikkulykker med personskade i Norge. Her finner du informasjon som hjelper deg å være forberedt hvis din innsats skulle bli nødvendig.

Trafikkulykke film fra Norsk Luftambulanse on Vimeo.

Sikre-varsle-hjelpe

Handlingsrekkefølgen ved ulykker hjelper deg å huske de viktigste tiltakene som kan utføres mens du venter på profesjonell hjelp.

  • Sikre: En ulykke kan bli større ved at andre biler kjører inn i bilene som var involvert i utgangspunktet. Ved å sette ut varseltrekant, og plassere din egen bil med varselblink i god avstand, bidrar du til å hindre ytterligere skade.
  • Varsle: Varsle medisinsk nødtelefon 113
  • Hjelpe: Ufri luftvei er den farligste konsekvensen av bevisstløshet. Dersom noen sitter bevisstløse med snorkende eller manglende pustelyder, er det et tegn på at luftveiene ikke er tilstrekkelig åpne. Ved å løfte hodet til nøytral posisjon kan du gjøre det mulig for den skadde å puste godt nok igjen.
Mennesker med skader er svært utsatt for nedkjøling, selv om sommeren. Ved å legge varme tepper eller klær over (og om mulig under) den skadde, hindrer du nedkjøling