Søk

Du er her:

Sekundære demenssykdommer

Av og til kan de vanlige demenssymptomene være årsak til en bakenforliggende sykdom. Derfor kalles de sekundærdemens. Det er derfor viktig å være oppmerksom på at det kan være andre årsaker til demenssymptomene og at de kan elimeneres ved riktig diagnostisering.

Hjernesvulst. Hjernesvulst og hjernetumor kan gi demenslignende symptomer, og symptomene kan forsvinne hvis svulsten fjernes eller behandles på annen måte.

Forgiftning av alkohol. Alkoholdemens kan oppstå som resultat av et langvarig stort alkoholinntak. Ved alkoholdemens opptrer hukommelsesvikt, nedsatt vurderingsevne og personlighetsforandringer.

Hormoner. Hormonsykdommer kan gi demenslignende symptomer. Mangel på tyroksin fra skjoldbrukskjertelen og forhøyet produksjon av biskjoldbrukskjertelen kan være årsak til demenslignende symptomer. Symptomene forsvinner når  hormonforstyrrelsene behandles.

Bakterier. Flåttbitt(Borrelia) kan forårsake demenslignende symptomer. Disse forsvinner med riktig medisinsk behandling.

Nervesykdommer. Parkisnson og Huntingtons sykdom kan føre til demens. Forstyrrelser i muskelspenninger og bevegelser er er typiske symptomer knyttet til nevrologiske sykdommer.

Vitaminmangel. Med en normal aldringsprosess endres slimhinnene i maven. Dette kan føre til redusert opptak av vitaminer, også B12.Langvarig mangel på B12 kan medføre nerveskader og demenssymptomer. Noen av symptomene kan reduseres med vitamintilskudd.


 

Kontakt

TrygghetsNett                            e-post: post@trygghetsnett.no                            telefon: 95 98 57 77